Η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα, με την ανεπανάληπτη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου, από τις 28 Σεπτεμβρίου 2023 θα προβάλλεται στο Studio (Αθήνα)

Η Ελένη Καραΐνδρου είναι από το Τείχιο Δωρίδας.

Πηγή: Tetragwno.gr

Ο δαίμονας των αναμνήσεων είναι αδάμαστος. Ο θάνατος δεν χτυπάει ακαριαία στο «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα. Περιμένει υπομονετικά τον ποιητή του μέχρι να τον αφήσει να μπει.

«Ένα ζοφερό λυτρωτικό τραγούδι από μελαγχολία και απέραντη θλίψη, ένα τραγούδι του οποίου η ευγλωττία ξεπερνά τον Αντρέι Ταρκόφσκι», είχε  γραφτεί στο «Time Out».

Η ταινία, πραγματεύεται το γήρας του ανθρώπου σε συνδυασμό με το γήρας της φύσης και της κοινωνίας. Ο μεσήλικας κατάκοπος συγγραφέας, περιφέρεται, σε ένα τοπίο γκρίζο και μουντό που δεν θυμίζει τα ηλιόλουστα τουριστικά τοπία σε μια κοινωνίας της εκμετάλλευσης, θύμα της οποίας είναι τα μικρά παιδιά.

Μέσα όμως από αυτήν την κατάσταση που παρουσιάζει, υπάρχει και η αισιόδοξη ματιά, που εκφράζεται μέσα από την τέχνη (ποίηση, μουσική κ.λ.π) και από την αγνότητα της νέα γενιάς.

O Αλέξανδρος (Μπρούνο Γκανζ), είναι ένας μεσόκοπος συγγραφέας, που ασχολείται με το ημιτελές έργο του Σολωμού, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι. Από το ποίημα λείπουν λέξεις, κι ο Αλέξανδρος αποπειράται να τις συγκεντρώσει, να τις αγοράσει, όπως έκανε για τις δικές του λέξεις κι ο Σολωμός.

Είναι όμως οι λέξεις που μπαίνουν στο παζλ της συμπλήρωσης του ημιτελούς αριστουργήματος, για να στοιχειώσουν και τη ζωή του Αλέξανδρου. Αλλά οι δυνάμεις του έχουν εξαντληθεί κι ο ίδιος βαδίζει προς τον θάνατο.

O χρόνος που του απομένει, ανήκει στις αναμνήσεις, στον απολογισμό μιας ζωής, γεμάτης χαμένες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις. Μια τυχαία συνάντηση μ’ ένα άστεγο αγόρι), παιδί των φαναριών, (Αχιλλέας Σκέβης) θα του δώσει νέα ώθηση.

Προσκολλάται σ’ αυτό το παιδί, αναβάλλει την «αναχώρηση» και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να μεταφέρει στον μικρό του φίλο κάτι από τη γνώση του. Έτσι ώστε ν’ αφήσει τα ίχνη του πάνω σε κάποιον, μέσα από το βλέμμα του οποίου θα σωθεί εκείνος που φεύγει.

Θα ακολουθήσουν «Το λιβάδι που δακρύζει» τον Νοέμβριο και «Η σκόνη του χρόνου» τον Δεκέμβριο, ώστε να ολοκληρωθεί το αφιέρωμα των 13 μηνών, όπου κάθε μήνα προβάλλεται και μία ταινία του, που ετοίμασε η NEW STAR σε συνεργασία με την οικογένεια Αγγελόπουλου.

Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Τονίνο Γκουέρα, Πέτρος Μάρκαρης
Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης, Ανδρέας Σινάνος
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
Πρωταγωνιστούν: Μπρούνο Γκανς, Ιζαμπέλ Ρενό, Αχιλλέας Σκέβης, Ελένη Γερασιμίδου, Φαμπρίτσιο Μπεντιβόλιο
Παραγωγή: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Ερικ Χόιμαν, Αμεντέο Παγκάνι, Τζόρτζιο Σιλβάνι
Διάρκεια: 137 λεπτά
Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, 1988, Έγχρωμο

Φεστιβάλ Καννών 1998 – Χρυσός Φοίνικας
Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1998
Βραβεία: Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Β’ Γυναικείου Ρόλου (Ελένη Γερασιμίδου), Σκηνογραφίας, Μουσικής (Ελένη Καραΐνδρου) και Ενδυματολογίας (Γιώργος Πάτσας) Oικουμενικό Βραβείο της Καθολικής Εκκλησίας