Tihio Race: Επισημάνσεις – συμβουλές για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας από τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο

www.tihiorace.gr

Last minute tips για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας από τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο, πρωταθλητή Μαραθωνίου και αγώνων ορεινού τρεξίματος.

1. Ξεκούραση και καλή διατροφή τις ημέρες πριν τον αγώνα

Την εβδομάδα πριν τον ΑΜΑ, προτείνεται να περιορίσουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να τρώμε όσο πιο ποιοτικά γίνεται. Τι εννοούμε ποιοτικά; Αρχικά να επιλέγουμε το σπιτικό φαγητό και να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν τα λιπαρά, έτσι ώστε να προωθηθεί η ενυδάτωση, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή την περίοδο. Θα πρέπει να μην ‘’επιτρέψουμε’’ να διψάσουμε σε κανένα σημείο κατά την διάρκεια της ημέρας.

2. Την ημέρα πριν τον αγώνα

Πάλι θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενυδατωνόμαστε, όσο το δυνατόν περισσότερο και αν είναι δυνατόν να κοιμηθούμε καλά. Στη διατροφή μας προτείνεται να επιλέγουμε τροφές οι οποίες περιλαμβάνουν καθαρούς υδατάνθρακες και βέβαια να αποφύγουμε τις φυτικές ίνες πχ. όπως σαλάτες, δημητριακά κλπ.

3. Για το πρώτο ¼ του αγώνα (1ο – 10ο χλμ)

Τα πρώτα 10 χιλιόμετρα του αγώνα είναι το πιο επίπεδο, εύκολο και ξεκούραστο μέρος του. Ωστόσο είναι αυτό που πρέπει να δώσουμε και την περισσότερη προσοχή, διότι σε αυτό το σημείο συνήθως γίνονται τα περισσότερα λάθη τακτικής. Καθώς όλα συνηγορούν, ώστε αυτό να είναι το πιο γρήγορο κομμάτι του αγώνα μας, εντέλει πρέπει να προσέξουμε να είναι το πιο αργό μας!

4. Για το 2/4 του αγώνα (11ο – 20ο χλμ)

Το δεύτερο τέταρτο του αγώνα της Αθήνας χαρακτηρίζεται από άναρχες ανηφοροκατηφόρες. Σε αυτό το κομμάτι του αγώνα θα πρέπει να είμαστε κοντά στον μ.ο. της έντασης που έχουμε επιλέξει ότι θα κινηθούμε. Επίσης, καλό θα ήταν να ελέγχουμε τον χρόνο μας, ώστε να επιτύχουμε αρνητικό πέρασμα στο πρώτο μισό του αγώνα (δηλαδή το πέρασμα στον πρώτο ημιμαραθώνιο να είναι λίγο πιο αργό από το δεύτερο).

5. Για το ¾ του αγώνα (21ο – 31ο χλμ)

Αποτελεί ουσιαστικά το πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα, όσον αφορά το προφίλ της διαδρομής, το οποίο είναι σχεδόν μονίμως ανηφορικό. Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν θα πρέπει να θωρακιστούμε με ακόμη περισσότερη υπομονή διατηρώντας την πρότερη ένταση. Και το ορίζω ως ένταση διότι ο ρυθμός (η ταχύτητα) είναι λογικό επακόλουθο να έχεις αυξομειώσεις, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αυξομειώσεις της κλίσης του οδοστρώματος.

6. Για το τελευταίο μέρος του αγώνα (32ο – 40ο χλμ)

Το τελευταίο τέταρτο του Αυθεντικού Μαραθωνίου, συνεχίζει σε μια συνεχόμενη κατηφόρα για την οποία και θα πρέπει να έχουμε ‘’φροντίσει’’ να είμαστε έτοιμοι να την εκμεταλλευτούμε, έχοντας αποθέματα δυνάμεων.

Ωστόσο, η διαφοροποίηση από το τρίτο στο τέταρτο μέρος του αγώνα, προτείνεται να γίνει σταδιακά, σε βάθος περίπου τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου. Ίσως προσέξατε ότι αναφέρω ως τέλος του αγώνα τα 40 χιλιόμετρα. Πράγματι, ο Μαραθώνιος της Αθήνας εκεί ουσιαστικά τελειώνει… Από το Πολεμικό Μουσείο και έπειτα, η προσμονή του τερματισμού είναι τόσο έντονη και σε συνδυασμό με τον κόσμο ο οποίος είναι συγκεντρωμένος και παρακινεί κάθε δρομέα, δημιουργούν τεράστια ώθηση η οποία στα τελευταία δύο χιλιόμετρα σε σπρώχνει προς τον τερματισμό.

* Κατά τη διάρκεια του αγώνα

Κάθε 2,5 χιλιόμετρα (από το 5ο και έπειτα) υπάρχει σταθμός ενυδάτωσης. Προτείνεται σε κάθε σταθμό να πίνουμε από 1-2 γουλιές νερό, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε ενυδατωμένοι διαρκώς.

Καλή επιτυχία σε όλες και όλους τους δρομείς.

Να έχετε όλοι έναν χαρούμενο και υγιή τερματισμό!