Μαίρη Ανδρεοπούλου: Γιατί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι η Κεντροαριστερά που χρειάζεται σήμερα η χώρα;

Μπροστά μας έχουμε ένα εκλογικό σταυροδρόμι και κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να ρωτήσει «Για ποιους λόγους να ψηφίσω το ΠΑΣΟΚ;»

Θα προσπαθήσω τηλεγραφικά να δώσω τους τέσσερις βασικούς λόγους, που ο καθένας μας πρέπει να λάβει υπόψη του:

1. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά η γνήσια μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας. Τόσο η πρώτη διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1981-1989), όσο και η δεύτερη περίοδός του με την συνέχεια της εποχής Κώστα Σημίτη (1993-2004), αλλά και πιο πρόσφατα η θητεία Γιώργου Παπανδρέου (2009-2012) αποτελούν τις διακυβερνήσεις που σφράγισαν την κοινωνική και πολιτική μεταρρύθμιση της χώρας, σε όλους σχεδόν τους τομείς.

Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία σχεδόν πάντοτε λειτούργησε ως συντηρητική και πολύ συχνά ως αντι-μεταρρυθμιστική δύναμη, ιδίως σε θέματα θεσμών, διαφάνειας και κοινωνικής προστασίας.

Και σήμερα το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι πλήρως δομημένο και προσηλωμένο σε μια μεταρρυθμιστική πορεία, με κύριους στόχους την προστασία του κοινωνικού ιστού, την επικέντρωση στη νέα γενιά και στην Παιδεία, την περιφερειακή ανάπτυξη, την αξιοκρατία και την πλήρη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, χωρίς αστερίσκους και βολικές δικαιολογίες.

2. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει έναν ηγέτη νέο, σοβαρό και μετριοπαθή, αλλά ταυτόχρονα και δυναμικό, με θέσεις και επιχειρήματα και με μια ηγετική ομάδα γύρω του, που απαρτίζεται από στελέχη (νέα επίσης κατά μέσο όρο) μεγάλων ικανοτήτων και δυνατοτήτων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πλούσια και ουσιαστική εμπειρία και έχει ήδη καταφέρει να προσδώσει στο Κίνημά μας την μίξη των χαρακτηριστικών από τις καλύτερες περιόδους του.
Το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα ένα Κίνημα αταλάντευτα πατριωτικό και ταυτόχρονα αδιαμφισβήτητα ευρωπαϊκό.

Η δυναμική – παλλαϊκή υπεράσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας (του Ανδρέα Παπανδρέου) συναντιέται με την τεχνοκρατική και στόχο-προσηλωμένη οργάνωση (του Κώστα Σημίτη), σε μια νέα γενιά που έχει γαλουχηθεί με τα ιδεώδη και τις αξίες του Κινήματός μας.

3. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει την δυνατότητα να αμφισβητήσει την ηθική, ιδεολογική και κοινωνική μονοκρατορία που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια υπέρ της Κεντροδεξιάς (Ν.Δ.), με μεγάλη ευθύνη του ανερμάτιστου ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κίνημά μας μόνο του ουσιαστικά έδωσε τους πολύ δύσκολούς αγώνες όταν η χώρα χρεοκοπούσε και κατέρρεε (2009-2012), με κύρια υπεύθυνη τη Νέα Δημοκρατία. Οι συμπολίτες μας δεν έχουν ξεχάσει ότι τότε Σύριζα και Νέα Δημοκρατία συμπλεύσανε στην παραπλάνηση του ελληνικού λαού.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει το ηθικό ανάστημα να δηλώσει μεγαλόφωνα ότι σε ολόκληρο το διάστημα της κρίσης στάθηκε στις επάλξεις και στο καθήκον του προς την χώρα, όταν αυτοί που σήμερα παρουσιάζονται ως εχθροί του λαϊκισμού (Ν.Δ.) ήταν οι πρώτοι λαϊκιστές την περίοδο της χρεωκοπίας, που οι ίδιοι προκάλεσαν!

4. Γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συσπειρώσει στις τάξεις του πολίτες από το Κέντρο μέχρι την Αριστερά, αυτούς που αποτελούν την κρίσιμη μάζα εκλογέων, που θα ξαναφέρουν την προοδευτική παράταξη στην κυβέρνηση της χώρας.

Ο Σύριζα απέτυχε παταγωδώς να εκφράσει το Κέντρο και την Κεντροαριστερά και εγκλωβίστηκε στα θολά μηνύματα μιας ηγετικής ομάδας που ουσιαστικά εκπροσωπούσε την κινηματική – μη κυβερνητική Αριστερά.

Οι προοδευτικοί όμως Έλληνες πολίτες είναι πλειοψηφία και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιπέσουν σε μοιρολατρία, ότι δήθεν δεν υπάρχει άλλη πρόταση πέραν της Νέας Δημοκρατίας.

Υπάρχει η γνήσια κεντροαριστερή πρόταση που διαχρονικά (και σήμερα) εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σύντομα μπορεί να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα και να δώσει ελπίδα στους δημοκρατικούς Έλληνες και ιδίως στην νέα γενιά!

Μαίρη Ζ. Ανδρεοπούλου
Υποψήφια Βουλευτής Νομού Φωκίδας
ΠΑΣΟΚ – Κιν.Αλ.