Λαϊκή Συσπείρωση Δωρίδας: Για τις διεκδικήσεις της Μονής Παναγίας Κουτσουριώτισσας

Δελτίο Τύπου

Για τις διεκδικήσεις της Μονής Παναγίας Κουτσουριώτισσας

Την δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση των κατοίκων των χωριών Αμυγδαλιά, Ερατεινή, Μηλιά, Μακρινή, Σώταινα και Πάνορμος του Δήμου Δωρίδας, έχει προκαλέσει η κίνηση της Μονής Παναγίας Κουτσουριώτισσας να δεσμεύσει πάνω από 30.000 στρέμματα αγροτεμαχίων, οικοπέδων και δάσους μέσω του Κτηματολογίου.

Εντελώς ξαφνικά το 2021 και επικαλούμενη τίτλους προηγούμενων αιώνων, η Μονή έρχεται να διεκδικήσει δημόσια και κοινοτική γη, εκτάσεις μικροϊδιοκτητών.

Δυστυχώς 200 χρόνια μετά την επανάσταση του ‘21, όλες οι κυβερνήσεις του αστικού κράτους συνεχίζουν να αναγνωρίζουν χοτζέτια, φιρμάνια, χρυσόβουλα και της Βαλιδέ Χανούμ τις δωρεές στα μοναστήρια. Πρόκειται για μια απαράδεκτη πρακτική που υποχρεώνει το λαό που ζει στην περιοχή αυτή σε δικαστικές διαμάχες με έξοδα και ταλαιπωρία, με αμφίβολη κατάληξη, γι’ αυτά που εργάζεται και καλλιεργεί πάππου προς πάππου, πολλές δεκαετίες τώρα. Το κράτος επιτρέπει να έχουν ισχύ εκατοντάδες χρόνια μετά βυζαντινά και οθωμανικά έγγραφα και ο λαός που έχει οικονομική δραστηριότητα στις εκτάσεις, να υποχρεώνεται σε δικαστικές διενέξεις γι’ αυτά που εργάζεται και καλλιεργεί πάππου προς πάππου, δεκαετίες τώρα.

Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό. Είναι πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους να παρέμβει, πριν η κατάσταση οξυνθεί περισσότερο και με νομοθετικές πρωτοβουλίες να προστατέψει τις δημόσιες και κοινοτικές εκτάσεις αλλά και τους μικροϊδιοκτήτες της περιοχής από τις εξοργιστικές διεκδικήσεις της Μονής.

Ευπάλιο, 9 Σεπτέμβρη 2022