Το ΚΚΕ για τη διεκδίκηση 18.000 στρεμμάτων γης εκ μέρους της Μονής Παναγίας της Κουτσουριώτισσας

Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Για τις διεκδικήσεις εκ μέρους Ιεράς Μονής 18.000 στρεμμάτων γης στην περιοχή του Δήμου Δωρίδας της Φωκίδας 

Στον Δήμο Δωρίδας της Φωκίδας και στα διοικητικά όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Λιδορικίου και Τολοφώνας, εντελώς ξαφνικά το καλοκαίρι του 2021 εμφανίστηκε η Μονή Παναγίας της Κουτσουριώτισσας να διεκδικεί εκτάσεις 18.000 περίπου στρεμμάτων γης κατά τη σύνταξη του Κτηματολογίου. Πρόκειται για εκτάσεις που επί δεκαετίες είναι δημόσιες, κοινοτικές και ιδιωτικές, με τίτλους ιδιοκτησίας και οικονομική δραστηριότητα για πάνω από έναν αιώνα. Είναι εκτάσεις δασικές, βοσκοτόπια, καλλιέργειες και οικιστικές εκτάσεις που περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις όπως στάβλους, αποθήκες, φωτοβολταϊκά. Χαρακτηριστικό είναι πως στην περιοχή της Ερατεινής οι διεκδικούμενες από τη Μονή εκτάσεις, εκτός από σπίτια και οικόπεδα, περιλαμβάνουν το Γυμνάσιο/Λύκειο και τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού του χωριού. Στην δε Αμυγδαλιά, διεκδικεί την πηγή που υδροδοτεί καθ’ όλο το έτος τον οικισμό.

Να σημειωθεί ότι, όταν η εν λόγω Μονή κλήθηκε από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να καταθέσει τίτλους ιδιοκτησίας δεν προσκόμισε, ενώ ήδη το δημόσιο μέσω των υπηρεσιών του έχει καταθέσει δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο για την εν λόγω έκταση. Αμφισβητώντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς της Μονής 

Οι κάτοικοι των χωριών είναι ανάστατοι και αγανακτισμένοι με τις διεκδικήσεις της Μονής που επιχειρεί να τους υφαρπάξει τις περιουσίες που καλλιεργούν και αξιοποιούν δεκαετίες τώρα, πάππου προς πάππου, και χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει καμία διεκδίκηση από το μοναστήρι και την Μητρόπολη Φωκίδας στην οποία αυτό υπάγεται. 

Η Μονή και η Μητρόπολη επικαλούνται έγγραφα του 17ου αιώνα και την περίοδο της τουρκοκρατίας που έχουν στο ιδιωτικό τους αρχείο για τις διεκδικήσεις τους. Το μοναστήρι είχε πάψει να λειτουργεί από το 1834 και επανασυστάθηκε – επαναλειτούργησε μόλις το 2021, όπως η ίδια η Μονή και η Μητρόπολη αναφέρουν. Την ίδια χρονιά, το 2021 εγκαταστάθηκαν και οι μοναχές στο μοναστήρι.    

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να προστατεύσει τους κατοίκους των χωριών της περιοχής από τις διεκδικήσεις της Ι.Μ. Παναγίας Κουτσουριώτισσας πάνω στις περιουσίες τους.

– Να προστατεύσει την δημόσια και δημοτική περιουσία και γη από τις διεκδικήσεις της Μονής.

– Να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα ώστε να μην επαναληφθούν από τη Μονή κινήσεις που επιδιώκουν τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω