Δελτίο Τύπου της Δωρικής Αδελφότητας για το 20ό Συνέδριό της (3.9.2022, Ερατεινή)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20Ο ΠΑΝΔΩΡΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΩΡΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ
«ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ & ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ερατεινή στις 3 Σεπτεμβρίου 2022 το 20ο Συνέδριο της Δωρικής Αδελφότητας καθώς μεγάλος αριθμός ατόμων από την Φωκίδα, κυρίως από την Δωρίδα, μοιράστηκαν το όραμά τους για μία Φωκίδα με λιγότερους θεσμικούς περιορισμούς που επηρεάζουν την ανάπτυξή της. Στα πλαίσια του Συνεδρίου έγινε προσπάθεια να προταθούν λύσεις, ώστε η Φωκίδα που παρέχει νερό για την ύδρευση της Αττικής να λάβει κάποια αντισταθμιστικά οφέλη.

Το Συνέδριο διενεργήθηκε στο ξενοδοχείο Delphi Beach. Τους συνέδρους και τους ομιλητές υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητος κ. Ιωάννης Λυμπέρης και τα μέλη αυτής. Παρόντες ήσαν ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Δελμούζος, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γεώργιος Καπεντζώνης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άμφισσας κ. Αυγερινός, οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου με συντονισμό της συζήτησης από τον δημοσιογράφο κ. Τριανταφυλλόπουλο και οι εισηγήσεις κάλυψαν το Θεσμικό Πλαίσιο για τις προς συζήτηση περιοχές, την Οικονομική Ανάπτυξη του Δωρικού χώρου, πιθανές δράσεις που θα μπορούσαν να μιμηθούν οι ντόπιοι για να υποβοηθηθεί η Επιχειρησιακή Ανάπτυξη στη Δωρίδα. Πιο συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν τα ακόλουθα θέματα από τους εισηγητές:

– Θεσμικό πλαίσιο για τη Λίμνη του Μόρνου & το Δελφικό Τοπίο, από τον κ. Μιχάλη Δρίτσα, τέως Αντιπρόεδρο της Δωρικής Αδελφότητας, Δ/ντή του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Δρ. Χρ. Δήμα .

– Οικονομική Ανάπτυξη της Φωκίδας, από τον κ. Άγγελο Κότιο, Πρύτανη Πανεπιστημίου Πειραιώς .

– Προβλήματα & Δεσμεύσεις Λίμνης Μόρνου & Δελφικού Τοπίου, από τον κ. Αθανάσιο Κουρεμένο, Ομότιμο Καθηγητή Marketing, Δ/ντη ΠΜΣ MBA .

– Ταυτότητα & Αξιοποίηση προϊόντων Δελφικού Ελαιώνα από τον κ. Δημήτριο Κουρέτα, Καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .

Έκαστος εισηγητής κατέθεσε από την πλευρά του απόψεις για να ξεπεραστεί η κοινώς διαχρονική «αδικία» που οδηγεί από τη δεκαετία του ’70 ένα ολόκληρο νομό σε πληθυσμιακή συρρίκνωση και γήρανση.

Ολοκληρωμένες επιστημονικές μελέτες βασισμένες σε θεμελιώδης αρχές της οικονομίας αλλά και των θετικών επιστημών, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες και ενέργειες, εκ των οποίων κάποιες έχουν ήδη δρομολογηθεί ανέφερε η επιστημονική κοινότητα τίθενται στην διάθεση της Πολιτείας. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους καθώς το θέμα θεωρείται από όλους εξέχουσας σημασίας.

Σύνεδροι, ομιλητές και εισηγητές συμφωνήσαν και ομονοούν ότι το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο με τους περιορισμούς που δεσμεύουν την επιχειρησιακή και μη δραστηριότητα πέριξ της λεκάνης του Μόρνου και του Δελφικού Αρχαιολογικού Χώρου έχουν οδηγήσει στην ερήμωση του νομού, αφού οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όπως βούλονται χωρίς όμως να αποζημιώνονται όπως γίνεται συνήθως σε περιπτώσεις ενεργειών που έχουν σαν στόχο την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος. Με την οριοθέτηση των χώρων που εξυπηρετούν το Δημόσιο συμφέρον ουσιαστικά δεσμεύεται τουλάχιστον το 90% της συνολικής εκτάσεως του νομού Φωκίδας.

Εξαιτίας της αυστηρότητας της νομοθεσίας έχει σχεδόν εκμηδενισθεί η κτηνοτροφία, η υλοτομία και η γεωργία στις περιοχές αυτές ασχολίες που ήταν κυρίαρχες στον νομό πριν την δημιουργία της λίμνης Μόρνου. Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα ώστε η Φωκίδα να προσελκύσει νέους κατοίκους οι οποίοι θα επενδύσουν και θα ζήσουν σε αυτήν.

Επομένως οι προτάσεις τις οποίες έδωσαν οι ομιλητές κατατείνουν στην τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε:
1. Να δοθούν δυνατότητες παραγωγής ποιοτικών προϊόντων τα οποία θα είναι επώνυμα και ΠΟΠ , γιατί η Δωρίδα έχει παράδοση στα κτηνοτροφικά προϊόντα όπως το τυρί φέτα, αλλά και η Παρανασσίδα με τις ελιές τύπου Άμφισσας.

2. Να υπάρξει ήπια τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον,

3. Να επιτραπούν αθλητικές δραστηριότητες στην λίμνη, οι οποίες δεν είναι βλαπτικές για το νερό και το περιβάλλον.

4. Να τροποποιηθούν οι όροι δομήσεως με σκοπό να εγκριθούν σχέδια πόλεων και να προωθηθεί η οικιστική και επιχειρησιακή ανάπτυξη

5. να αναδειχθεί το γεγονός ότι η ενώ Φωκίδα υδροδοτεί την μισή Ελλάδα που κατοικεί στην Αθήνα, παρέχει μεταλλεύματα μεγάλης αξίας και συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας με το Δελφικό τοπίο και τους αρχαιολογικούς χώρους δεν λαμβάνει κανένα ανισταθμιστικό όφελος.

6. να δοθούν κίνητρα (π.χ. μόρια) σε γιατρούς και καθηγητές προκειμένου να απασχοληθούν σε δημόσιες δομές (σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας σχολεία), ώστε να μην αποδημούν οι οικογένειες και ερημώνει ο τόπος.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη που ζητάει η Δωρίδα για την εδώ και 50 χρόνια τροφοδοσία της Αθήνας με νερό, γεγονός που έχει ερημώσει τις πόλεις και τα χωριά πέριξ της λίμνης, έχουν ήδη αποτυπωθεί σε μελέτες που έχουν ήδη κατατεθεί με αυτό το αντικείμενο, για την ήπια εκμετάλλευση της λίμνης με αθλητικές δραστηριότητες.

Όλοι οι παριστάμενοι φορείς δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν όπως μπορούν και οι πολιτειακοί παράγοντες δεσμεύθηκαν ότι θα προωθήσουν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής καθώς ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, έχει ήδη συστήσει άτυπη επιτροπή, προκειμένου να εξετασθεί ενδελεχώς το θέμα και να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Γιάννης Λυμπέρης έκλεισε τις εργασίες λέγοντας στόχος είναι να διαπιστώσουμε ποιες από τις προταθείσες λύσεις θα ακολουθήσει η Πολιτεία και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ανάπτυξη της Δωρίδας, αλλά και όλης της Φωκίδας και να σχεδιάσουμε τα επόμενα.

Τις εργασίες του Συνεδρίου τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους:

– Ο Βουλευτής Φωκίδας κ.Μπούγας
– Ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ.Δελμούζος
– Ο Δήμαρχος Δελφών κ.Ταγκαλής
– Ο Δήμαρχος Δωρίδας κ.Καπετζώνης
– Ο Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Περιφ. Ελλάδος κ.Κόκκινος – Ο τέως Βουλευτής Πειραιώς κ.Μαντούβαλος
– Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος κ. Φάκος Χαράλαμπος – Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του δήμου Δωρίδας κος Παναγιώτης Ζέτος
– Οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δωρίδας κ.Γλυμίτσας, κ.Παλασκώνης
– Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δ. Δωρίδας κ. Παπαθανασίου, κ.Γκίκας, κ. Γεραντώνης, κα Καζανά, κος Καραχάλιος
– Ο κ. Αναστάσιος Φλώρος, αρχηγός μείζονος αντιπολίτευσης του Δ. Δωρίδας – Ο κ. Ασημάκης Αθανάσιος, αρχηγός ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δ. Δωρίδας – Ο κ. Λάϊος, αρχηγός ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δ. Δωρίδας
– Ο Διοικητής Α/Τ Ευπαλίου κ. Τρίκας
– Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων, Καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος
– Οι Επίτιμοι Πρόεδροι της Δωρικής Αδελφότητας κ. Ιωάννης Μπαλατσούρας και Κωνσταντίνος Λιάπης
– Μέλη της ΔΑ και παλαιά μέλη του ΔΣ
– Πρόεδροι πολλών Συλλόγων της Δωρίδας και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων

Το ΔΣ της Δωρικής Αδελφότητας ευχαριστεί θερμότατα όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και ιδιαίτερα τους ευγενικούς Χορηγούς του Συνεδρίου οι οποίοι συνέβαλλαν τα μέγιστα στην επιτυχία του .
Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου έχουν την δυνατότητα στο ακόλουθο link :
https://www.youtube.com/watch?v=HB3VlJqUjXs&feature=share&fbclid=IwAR1bsxxuOS ZF8qzQUEKuj84u7col6-HcPVHj8PKXwXWBK8C81dhVkWGIkBg